
Tibetské kefírové houbičky
1. 6. 2010
Minulý týden jsem se přidala k příznivcům tibetských kefírových houbiček. Kefír se mi pravidelně každý den bez problémů tvoří, akorát ho nestíhám pít. Jeho chuť pro mě není úplně to, co bych ráda mlsala... takže jsem vygooglovala pár receptů a našla pár možností, jak tento zdravý a léčivý nápoj zpracovat a zároveň si i pochutnat.
Ke snídani je kefír dobrý smíchaný s jakýmkoliv druhem müsli a nebo s rozmačkanýma jahodama.
Kefírová bábovka
Suroviny:
2 vejce
2 dl cukru krupice
2 dl oleje
0,5 l kefíru
400 g polohrubé mouky
1 prdopeč
rozinky, strouhaná jablka, skořice, ořechy nebo mandle (mleté)
tuk nebo máslo na vymazání a kokos na vysypání
Postup:
Vejce a cukr našleháme, postupně přidáváme olej, směs napěníme. Vmícháme mouku s prdopečem, zalijeme kefírem a promícháme. Přidáme dle libosti další výše uvedené dobrůtky.
Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy.
Pečeme pomalu ve vyhřáté troubě.
Lívance z kefíru
Potřebné ingredience:
kefír - 1/2 l
polohrubá mouka - 25 dkg
vejce - 1 ks
sůl - 1/2 lžičky
soda - 1 lžička
cukr - 2 lžičky
marmeláda
šlehačka
olej
Postup:
Do mísy nalijeme kefír a přidáme polohrubou mouku, vejce, sůl, sodu a
cukr. Vše pořádně zamícháme. Necháme asi 10 minut odležet a kefírové těsto smažíme na lívanečníku, který jsme vymazali olejem.
Usmažené lívance z kefíru pomažeme marmeládou a ozdobíme šlehačkou a podáváme s čajem.
Bublanina s ovocem
ovoce, 8 dkg ramy creme bonjour, 3 vejce, 15 dkg pol.mouky, 15 dkg hl.mouky, 15 dkg cukru krupice, 1 prdopeč, 200 ml kefíru, 1 vanilkový cukr
Příprava
Máslovou Ramu rozpustíme, přidáme cukr (mletý + vanilkový), vejce, kefír a poté vyšleháme. Pak vmícháme mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, rozetřeme, posypeme třešněmi a pečeme do zlatova v předehřáté troubě (jestli je bublanina hotová, zjistíme když ji propíchneme špejlí - pokud bude po vyndání "čistá" tj. bez těsta, je hotovo). Po vychladnutí pocukrujeme.