
Polévky
Bílá polévka s vajíčkem
Ingredience
1/2 l brambor nakrájených na drobné kostičky, sůl, 1/8 l smetany ke šlehání, 1 vrchovatá lžíce hrubé mouky, 1 - 2 lžíce octa, vajíčka natvrdo nebo nahniličku
Postup
Brambory zalejeme 3/4 l vody, osolíme a dáme vařit. Těsně před dovařením si připravíme záklechtku z 1/4 l studené vody, smetany a hrubé mouky. Nalijeme ji do brambor, mírně povaříme a nakonec přidáme podle chuti ocet. Do každého talíře dáme na kolečka nakrájené vajíčko.
Bramborová s kukuřicí
Ingredience
100 g anglické slaniny, 2 stroužky česneku, olej, 3-4 brambory, 1 konzerva sladké kukuřice, 1,5 l vývaru, 250 ml smetany, 1 lžíce nasekaného libečku nebo zelené petrželky, sůl, mletý pepř
Postup
Slaninu nakrájíme na kostičky, oloupaný česnek na plátky a společně opečeme na rozpáleném oleji v hrnci. Přidáme oloupané na kostičky nakrájené brambory a scezenou kukuřici a společně opékáme, dokud se nevypaří všechna tekutina (asi 5-10 minut). Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a pod pokličkou vaříme do změknutí brambor. Pak přilijeme smetanu a ještě pár minut povaříme. Na talíři posypeme libečkem nebo petrželkou.
Chceme-li polévku ještě vydatnější, můžeme ji na talíři posypat opečenými kostičkami staršího chleba.
Brokolicová polévka
Ingredience
1 brokolice (500 g), 1 - 2 mrkve, 1 kostka slepičího bujónu, sůl, mletý pepř, 4 kuličky nového koření, muškátový ořech, 2 - 3 lžíce zakysané smetany
Postup
Brokolici rozebereme na růžičky, košťál oloupeme a nakrájíme na kousky. Zalijeme vodou (asi 1 l). Přidáme očištěnou mrkev, nové koření, bujón, osolíme, opepříme a vaříme do změknutí zeleniny. Až jsou brokolice i mrkev měkké, odstavíme z plotny, vybereme z hrnce kuličky koření a zeleninu rozšťoucháme šťouchadlem na brambory na drobno. Přistrouhneme kousek muškátového oříšku, vmícháme smetanu a necháme přejít varem. Podle chuti dosolíme.
Cibulačka se sýrem
Ingredience
500 g oloupané cibule, olej, lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, sůl, mletý pepř, 2 kostky slepičího nebo zeleninového bujónu, 750 ml vody, 300 ml mléka, tvrdý sýr
Postup
Na trošce oleje v hrnci necháme zesklovatět cibuli pokrájenou na půlkolečka nebo čtvrtkolečka (podle velikosti cibule), přidáme máslo a až se rozpustí, vmícháme mouku. Za stálého míchání chvíli společně posmažíme. Zalijeme vodou, osolíme, opepříme, přidáme bujón a vaříme do změknutí cibule asi 10 minut. Pak přilijeme vařící mléko a ještě chvíli povaříme. Na talíři posypeme každou porci strouhaným sýrem.
Couračka
Ingredience
200 g kysaného zelí, 400 ml mléka, 200 ml smetany, 200 g brambor, 40 g másla, 30 g hladké mouky, sůl, kmín
Postup
Zelí překrájíme a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Brambory nakrájené na malé kostičky uvaříme v malém množství vody se solí a kmínem doměkka. Uvařené zelí zalijeme mlékem s rozšlehanou moukou a za častého míchání povaříme. Do polévky přidáme vařené brambory i s vodou a zjemníme smetanou. Před podáváním do polévky přidáme máslo.
Cuketová polévka bez tuku
Ingredience
300 g brambor, 1 mladá cuketa, půlka cibule, 100 g šunky, 1 kostka zeleninového bujónu, 2 stroužky česneku, sůl, majoránka
Postup
Oloupané brambory a neoloupanou cuketu zbavenou jadérek nakrájíme na kostky. Přihodíme oloupanou cibuli. Zalijeme 3/4 litrem vody, osolíme a uvaříme doměkka. Po částečném zchladnutí rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme bujón, na drobné kostičky nakrájenou šunku, špetku majoránky a dolijeme asi 1/4 l vody (podle požadované hustoty polévky) a necháme asi pět minut povařit. Odstavíme a vmícháme prolisovaný česnek, případně dosolíme.
Cuketová s paprikou
Ingredience
1 cuketa, 1 cibule, 2 brambory, 1 lžička mleté sladké papriky, 1 kostka zeleninového bujónu, sůl, mletý pepř, 100-150 g smetany na vaření, zelená petrželka, 1 lžíce másla nebo oleje
Postup
Na másle nebo oleji necháme zesklovatět pokrájenou cibuli. Odstavíme z plotny a vmícháme papriku. Zalijeme vodou (asi 1 litr). Přidáme bujón, na kostičky nakrájené brambory a cuketu, osolíme, opepříme a uvaříme doměkka. Pak z polévky vyjmeme lžící kousky brambor a větší kousky cukety. Obsah hrnce rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme smetanu, vrátíme na plotýnku a necháme přejít varem Nakonec do polévky vrátíme vybrané brambory a cuketu, podle chuti dosolíme a vmícháme posekanou zelenou petrželku.
Česnečka
Ingredience
1 l vody, 1 - 2 brambory, 1 lžíce sádla, 5 stroužků česneku, sůl, zelená petrželka
Postup
Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, dáme do osolené vody společně se sádlem a přivedeme k varu. Vaříme do změknutí brambor. Odstavíme z plotny, přidáme rozmačkaný česnek a promícháme. Česneku může být méně nebo více - podle chuti. Do talíře vložíme syrový žloutek (není nutné) a zalejeme vařící polévkou. Ozdobíme drobně pokrájenou petrželkou. Podáváme s osmaženými kostičkami chleba
Čočková polévka se zeleninou
Ingredience
125 g čočky, asi 1 litr vody, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 1 bobkový list, 2 - 3 kuličky nového koření, sůl, mletý pepř, majoránka, 1 menší cibule, trochu oleje, 1 lžíce hladké mouky, 1 kostka masoxu, 5 stroužků česneku
Postup
Přebranou a propláchnutou čočku večer namočíme do studené vody. Druhý den přidáme bobkový list, nové koření a vaříme. Mezitím na pánvičce na troše oleje osmahneme drobně pokrájenou cibuli do zesklovatění, přidáme mouku a upražíme cibulovou zásmažku. Až je čočka skoro měkká, přidáme zásmažku, nahrubo postrouhanou zeleninu, masox, koření a dovaříme do změknutí čočky i zeleniny. Vytáhneme z polévky kuličky koření a bobkový list a dochutíme solí a rozmačkaným česnekem.
Gulášová zelňačka
Ingredience
1 gulášová polévka v sáčku libovolné značky, miska kysaného zelí, 2 brambory, 2 nožičky klobásy, 3 - 4 stroužky česneku, 2 - 3 lžíce zakysané smetany, zelená petrželka, sůl
Postup
V jednom hrnci uvaříme polévku podle návodu na sáčku. Zelí propláchneme, případně překrájíme na menší kousky (není nutné). Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, klobásu na kolečka. Do druhého hrnce dáme zelí, brambory a klobásu, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme do změknutí brambor (asi 10 - 15 minut). Pak obsahy obou hrnců smícháme, přidáme na zjemnění smetanu a dochutíme prolisovaným česnekem. Nakonec vmícháme zelenou petrželku. Můžeme podávat s celozrnným pečivem jako vydatnou večeři.
Houbová se smetanou
Ingredience
300 g čerstvých hub, 1 cibule, 3 lžíce másla nebo oleje, 3 brambory, sůl, drcený kmín, 250 ml zakysané smetany, 1 lžíce hladké mouky, zelená petrželka
Postup
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a dáme vařit. Na másle nebo oleji necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájené očištěné houby a trochu podusíme. Houby přidáme k vařícím se bramborám a vaříme do změknutí. Ve smetaně rozkvedláme mouku, přilijeme do polévky a ještě chvíli povaříme. Podle chuti dosolíme a na talíři ozdobíme zelenou petrželkou.
Koprová kulajda
Ingredience
3 brambory, 1 mrkev, 3 vejce natvrdo, větší hrst drobně posekaného kopru, půl cibule, 4 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, špetka mletého pepře, sůl, 4 lžíce octa, 2 hrnky mléka, 2 lžíce hladké mouky, 250 ml smetany
Postup
Brambory nakrájíme na kostičky, mrkev na kousky a zalijeme dvěma hrnky vody a jedním hrnkem mléka. Osolíme, přidáme nové koření, bobkové listy, cibuli a dáme vařit. Až jsou brambory poloměkké, přilijeme druhý hrnek mléka ve kterém jsme rozkvedlali mouku, smetanu, opepříme, okyselíme octem a za občasného zamíchání povaříme 5-10 minut. Asi dvě minuty před koncem vaření přidáme kopr. Odstavíme, v případě potřeby dochutíme solí a octem, a vmícháme na kousky pokrájená vejce.
Krémová celerová polévka
Ingredience
500 g brambor, 1 celer, 1 cibule, 4 lžíce másla, 1 l masového nebo zeleniového vývaru z kostky, sůl, pepř, 150 g šunky, 200 ml smetany na vaření, 200 ml zakysané smetany, citronová šťáva, pažitka nebo zelená petrželka
Postup
Cibuli nakrájíme na kostičky. Celer oloupeme, omyjeme a nastouháme nahrubo. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme máslo, osmahneme na něm cibuli, přidáme celer a za stálého míchání chvíli opékáme. Přidáme nakrájené brambory, zalijeme vývarem, podle potřeby dolijeme přiměřeným množstvím vody, osolíme, opepříme a vaříme doměkka. Potom polévku necháme trochu vychladnout a rozmixujeme. Plátky šunky stočíme a nakrájíne na dlouhé nudličky. Bylinky nasekáme. Do polévky vložíme nudličky šunky, bylinky, vlijeme obě smetany, krátce necháme přejít varem a nakonec dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
Krémová mrkvová polévka
Ingredience
500 g mrkve, 2 velké brambory, cibule, tuk, kostička drůbežího bujónu, sůl, pepř, jogurt nebo kysaná smetana na ozdobu
Postup
Na tuku osmahneme cibuli, přidáme nakrájenou mrkev, brambory a zalijeme vodou, aby byly suroviny potopené. Uvaříme s kostičkou bujónu. Pak rozmixujeme, dosolíme a opepříme. Na talíři zdobíme cákanci jogurtu nebo smetany, případně troškou barevného pepře.
Krémová polévka z brambor a pórku
Ingredience
250 g syrových brambor, 1 pórek, 1 mrkev, 100 - 150 ml smetany na vaření, sůl, muškátový oříšek, 2 lžíce olivového oleje
Postup
Brambory nakrájíme na kostičky, zalijeme vodou (asi 1 l), osolíme a dáme vařit. Jakmile voda začne vřít, přidáme celou mrkev. Pórek nakrájíme na kolečka. Větší část pórku (radši tu bílou) přidáme do hrnce k bramborám (asi po 5 - 10 minutách varu) a ještě asi 5 minut povaříme. Vyndáme z hrnce mrkev a nakrájíme ji na drobné kousky. Obsah hrnce rozmixujeme ponorným mixérem. Přilijeme smetanu, okořeníme strouhaným muškátovým oříškem a necháme projít varem. V případě potřeby dosolíme podle chuti. Zbylý pórek orestujeme na olivovém oleji a ozdobíme jím polévku na talíři společně s kousky mrkve.
Krémová s česnekem
Ingredience
10 - 15 stroužků česneku, 1 cibule, 2 - 3 brambory, 1 mrkev, 2 lžíce hladké mouky, 200 ml smetany na vaření, sůl, mletý pepř, 1 kostka zeleninového nebo slepičího bujónu, trocha oleje
Postup
Cibuli nakrájíme na čtvrtkolečka, česnek na plátky. Společně zpěníme na oleji. Zasypeme moukou a za stálého míchání opražíme do skoro růžova. Zalijeme studenou vodou (asi 1,2 l), osolíme, opepříme, přidáme bujón, na kostičky nakrájené brambory a celou mrkev. Vaříme asi 10 minut. Měkkou mrkev vyjmeme z polévky a ostatní v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Postavíme zpátky na plotnu, přilijeme smetanu a necháme krátce zavřít. Do hotové polévky vložíme na kolečka pokrájenou mrkev a podle chuti dochutíme solí či pepřem. Na talíři můžeme ozdobit bylinkami.
Krémová s květákem
Ingredience
1 květák, 2 bramobry, 1 mrkev, 1 petržel, zelená petrželka, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek, 5 kuliček nového koření
Postup
Květák rozebereme na větší růžičky, brambory nakrájíme na osminky, petržel na kousky. Všechno zalijeme vodou, osolíme, přidáme celou mrkev, pár snítek zelené petržele, koření a přivedeme k varu. Vaříme asi deset minut (do změknutí zeleniny). Pak z hrnce vybereme kuličky koření, mrkev a polovinu květáku. Co zbude v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem dohladka.
Vytažený květák a mrkev nakrájíme na malé kousky a vrátíme do polévky. Okořeníme pepřem a strouhaným muškátovým oříškem, zjemníme malým kouskem másla a necháme přejít varem.
Do hotové polévky vmícháme posekanou zelenou petrželku a už nevaříme.
Kvasnicová se zeleninou
Ingredience
80 g kvasnic (2 kostky), lžíce másla, 1 cibule, 2 mrkve, 2 petržele, 1 malá cuketka, kousek pórku, 3 lžíce strouhanky, 1 vejce, 1 kostka slepičího bujónu, sůl, mletý pepř
Postup
Mrkev, petržel a cuketu nahrubo nastrouháme, pórek nakrájíme na kolečka. Na másle zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, krátce osmahneme a přidáme rozdrobené kvasnice. Za stálého míchání je necháme rozpustit a smažíme, dokud trochu nezhoustnou. Pak přisypeme strouhanku, promícháme a společně ještě chvíli smažíme. Odstavíme z plotny, přidáme celé vejce a důkladně promícháme. Vrátíme na plotýnku a necháme ho srazit. Do hrnce nalijeme studenou vodu (cca 1,5 l) a vsypeme všechnu zeleninu. Osolíme, opepříme, přidáme bujón a vaříme do změknutí zeleniny (10-15 minut). Na talíři posypeme zelenou petrželkou.
Pórková polévka
Ingredience
300 g pórku, 3 lžíce másla, kostka masoxu, 1 1/2 l vody, 2 rovné lžíce polohrubé mouky, muškátový květ, 2 dl smetany, žloutek, sůl
Postup
Očištěný, omytý pórek nakrájíme na kolečka, osmahneme na polovině dávky másla, zalijeme vodou, přidáme masox a vaříme doměkka. Ze zbývající dávky másla a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme jí do polévky, rozšleháme, okořeníme muškátovým květem, osolíme a dále vaříme. Do hotové polévky vlijeme smetanu s rozšlehaným žloutkem a už nevaříme.
Rajská s nudlemi a bazalkou
Ingredience
3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce mouky, 1 malá cibulka, 4 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, 1 plechovka rajčatového protlaku (140 g), 1 lžička cukru, hrst polévkových nudlí, cca 80 ml mléka, sůl, bazalka
Postup
Na rozehřátý olej nasypeme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Zředíme vodou (asi 1 litr), rozmícháme. Osolíme, přidáme celou cibuli, nové koření, bobkové listy a necháme vařit asi 15-20 minut. Pak z polévky vyjmeme cibuli, kuličky koření a bobkové listy. Vyklopíme do ní protlak, osladíme, rozmícháme, znovu přivedeme k varu, a zavaříme nudle. Hotovou polévku zjemníme trochou mléka, případně podle chuti dosolíme. Na talíři posypeme posekanými lístky bazalky.
Vývar s domácími nudlemi
Ingredience
400 g kuřete nebo kuřecích kostí, 4 kuličky nového koření, 6 kuliček pepře, 2 bobkové listy, 1 mrkev, 1 petržel, 1/2 celeru, 1 cibule, petrželka, sůl, pepř
Nudle: 1 vejce, 4 lžíce hrubé mouky
Postup
Omyté kuře nebo kosti vložíme do 1 l vlažné osolené vody, chvíli povaříme a potom přidáme očištěnou kořenovou zeleninu a koření a společně vaříme doměkka. Mezitím si připravíme domácí nudle: mouku prosijeme na vál, přidáme vejce a vypracujeme těsto, které rozválíme na tenký plát a necháme zaschnout. Potom těsto rozkrájíme na stejně široké pásy, dáme je na sebe a ostrým nožem krájíme tenké nudličky, případně použijeme mlýnek na nudle. Když je maso měkké, vyjmeme ho spolu se zeleninou a kořením. Kuře obereme, maso nakrájíme na kostičky, zeleninu na nudličky, vývar dochutíme solí a pepřem. Znovu přivedeme k varu a přidáme velkou hrst nudlí. Zamícháme, vypneme plotýnku a necháme "dojít". Polévku na talíři ozdobíme zelenou petrželkou.
Zeleninová polévka s ovesnými vločkami
Ingredience
2 - 3 hrstky ovesných vloček, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 2 brambory, 1 cibule, 2 - 3 lžíce oleje, sůl, 4 kuličky nového koření, mletý pepř, 1 kostka slepičího bujónu, zelená petrželka
Postup
Na rozpáleném oleji osmahneme vločky. Zalijeme asi litrem vody, přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a brambory, nové koření, na čtvrtky nakrájenou cibuli, bujón, osolíme a vaříme asi 20 minut. Dochutíme pepřem a do hotové polévky vmícháme nadrobno posekanou zelenou nať.
Zelná polévka
Ingredience
čtvrt až půl hlávky zelí (podle velikosti), 1 větší brambora, 1 cibule, 1 nožička párku nebo klobásy, olej, 1 lžička mleté papriky, sůl, mletý pepř, drcený kmín, 1 lžíce zásmažky, zelená petrželka
Postup
Na troše oleje zpěníme cibuli, přidáme papriku, nakrouhané zelí a promícháme. Zalijeme vodou, osolíme, opepříme, okmínujeme a pod pokličkou vaříme asi 10 minut. Pak přidáme na kostičky nakrájenou bramboru a vaříme dál do změknutí. Mezitím na oleji osmažíme na kousky nakrájenou uzeninu a přidáme do polévky. Vmícháme zásmažku a ještě chvíli povaříme. Podle chuti dokořeníme. Na talíři posypeme posekanou petrželkou.
Žampionová polévka
Ingredience
asi 300 g žampionů, 1 cibule, 1 mrkev, kousek celeru, 4 kuličky nového koření, špetka mletého pepře, sůl, olej, jíška hotová světlá, 1 kostka masoxu, petrželová nať čerstvá nebo sušená
Postup
Očištěné žampiony nakrájíme na kousky, cibuli nadrobno, mrkev a celer nastrouháme nebo pokrájíme na malé kostičky. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme žampiony a za stálého míchání dusíme, až zmenší výrazně objem. Pak zalijeme vodou (asi 1 l), osolíme, přidáme kuličky koření, mrkev, celer a vaříme asi 15 minut. Pak přidáme hrst jíšky, masox, opepříme a vaříme ještě 5 minut. Vyndáme kuličky koření, vmícháme zelenou petrželku a dále už nevaříme.